Flexibele endoscoop werkt als trein die zijn eigen rails legt | Engineeringnet

2021-11-05 07:14:46 By : Mr. Aiden Zeng

Flexibele endoscoop werkt als trein die zijn eigen rails legt

Sturen van de flexibele endoscoopschacht door geleiders waarvan je de stijfheid kunt instellen, leidt tot verbeterde endoscoop.

ENGINEERINGNET -- Dr.ir. Arjo Loeve een verbeterde endoscoop. Flexibele endoscopen zijn lange, dunne instrumenten met een camera en licht in het uiteinde, met werkkanalen voor andere flexibele instrumenten.

Ze worden gebruikt voor onderzoek en ingrepen in de dikke darm en in de buikholte.

Onderzoeker Arjo Loeve: “Tijdens het inbrengen kan de endoscoop knikken of in een lus draaien, waardoor het soms niet mogelijk is om de endoscoop voldoende ver in te brengen. Het inbrengen kan ongewenste zijn voor de patiënt. Ook kan de flexibele endoscoop niet toereikende levering aan instrumenten die via de werkkanalen zijn geleverd. Er valt dus op deze manier moeizaam te beperkt.”

De beste oplossing blijkt het sturen van de flexibele endoscoopschacht door geleiders waarvan je de rigiditeit - stijfheid - kunt instellen. Het werkt eigenlijk als een trein die zijn eigen rails legt. Het systeem bestaat uit twee buizen die over elkaar heen en weer schuiven en afwisselend slap en kunnen zijn. De ene buis schuif je een stukje verder en dan maak je die stijf, de andere buis verder een stukje verder kan schuiven. Enzovoorts.”

Voorwaarde voor deze aanpak is een goede methode om de rigiditeit van de buizen in te stellen. Loeve onderzocht drie instelmechanismen, waarvan er twee goede mogelijkheden bleken te bieden. Een van de mechanismen (Forguide) met een rubberen slang die is bedekt met stalen veer. De rigiditeit is vervolgens in te stellen door de slang te vullen, op te blazen, met water. klemmen de kabels zich enorm tussen de slang en de veer.

Het tweede kansrijke in (PlastoL) verandert de rigiditeit door het systeem en de koelen van een buis gemaakt van een bepaald soort plastic. Bij lage temperatuur is dit type plastic hard, bij hoge temperatuur, net boven lichaamstemperatuur, flexibel. Door koud of warm water door de endoscoop te laten stromen, is dus de flexibiliteit van het geheel in te stellen.

“In principe is het mogelijk om deze ideeën binnen een jaar van twee werken op tafel te hebben”, concludeert Loeve. (KV)

(Foto TUDelft: Een prototype FORGUIDE schachtgeleider. In een bochtige vorm gelegd kan worden. uitgestrekt.)

Wij laten het nieuws voor u zien

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit jouw sector.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle industriële en technische ontwikkelingen.

We sturen geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie. Door te regelen ga je akkoord met de algemene voorwaarden.